2015-09-08 19:18:47• hírek • MTI

Nőttek az ipari megrendelések Romániában

Az első hét hónapban 3,9 százalékkal nőttek a román új ipari megrendelések a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte kedden a román országos statisztikai intézet.

A növekedés elsősorban a tartós használati cikkeknek köszönhető, amelyeknél több mint 20 százalékos növekedést jegyeztek.

Júliusban, éves szinten, az új ipari megrendelések növekedése több mint 13 százalékos volt a tavalyi év hetedik hónapjához képest. Havi összevetésben a bővülés 1,8 százalék volt júniushoz képest.

Szintén kedden közölte a statisztikai intézet, hogy az első hét hónapban az iparban tevékenykedő vállalatok árbevétele 2,7 százalékkal nőtt a tavalyi január-júliusi időszakhoz képest a feldolgozóiparnak köszönhetően, amelynek teljesítménye 2,8 százalékkal javult. Ugyanakkor a kitermelőiparban 2 százalékos visszaesést jegyeztek.

A statisztikai intézet várhatóan pénteken közli az ipari termelésre vonatkozó hetedik havi adatokat.

A román kormány az idén 3,3 százalékos gazdasági növekedésre számít.

A statisztikai intézet a múlt héten tette közzé a román bruttó hazai termék (GDP) első fél éves statisztikájának részletesebb adatait. Ebből kiderült, hogy GDP-nek az ipar adta a 22 százalékát, és az első félévi 3,7 százalékos gazdasági növekedéshez ez az ágazat 0,5 százalékkal nagyobb mértékben járult hozzá a tavalyi első hat hónaphoz képest. Az első félév gazdasági növekedésének fő hajtóereje a kereskedelem volt, míg előző években az ipar és az export.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: